logo mkb 1Deventer, 8 juni 2016

In de vierde editie van DI Magazine een uitgebreid interview met Hans Spanjers, directeur van het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum & Vitaliteit Centrum. In dit interview geeft hij zijn bijzondere visie op duurzame inzetbaarheid. "Door met het onderwerp bezig te zijn, hoe klein en simpel ook, creëer je wel awareness bij collega's. Maak er een onderwerp van dat bij de koffie wordt besproken, in plaats van de krant of de tv-programma's van gisteravond." Lees meer...

 

 

 

 boek

Met trots presenteren wij u het receptenboek “Wat eet jij tijdens de onregelmatige dienst?’. Het boek staat vol informatie, praktische handvatten, tips en recepten die helpen om werknemers tijdens wisseldiensten energiek te houden. De afgelopen jaren hebben wij als centrum al meer 1.000 mensen getraind in hoe om te gaan met het werken in onregelmatigheid (ploegendienst). Niet door te benadrukken wat niet goed is, maar door het geven van praktische tips met betrekking tot wat wel goed voor je is. Het receptenboek is hiervan een voorbeeld. Op vrijdag 12 december 2014 zijn de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan o.a.: Ruud Cornelisse (Abvakabo FNV), Fred Kagie (Qbuzz), Marco Kok (MKB Deventer), Peter Meerman (Deventer Kring van Werkgevers), Jeanet Kleine Schaars (Zorggroep Raalte) en Wouter van Ginkel (Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid).

 

Van idee tot uitvoering

Wij leven in een 24-uurs maatschappij waarin meer dan een miljoen Nederlanders onregelmatig werkt. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat deze onregelmatige diensten een aanslag op ons lichaam zijn. Ook de kranten staan er vol mee: we slapen te weinig en we worden ongezonder. “Wat ons opviel is dat met name het probleem wordt uitvergroot, echter de praktische oplossingen worden niet geboden. Welke gerechten eet je tijdens een onregelmatige dienst? En hoe kan je deze makkelijk meenemen?”, aldus Hans Spanjers, directeur van het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum. Spanjers: “Op het moment dat het idee voor een receptenboek ontstond is collega Karin van der Sangen onmiddellijk aan de slag gegaan. Zij heeft vol enthousiasme gewerkt aan het boek en zie het resultaat!”. Tijdens de lancering van het boek in het Jordenhuis te Deventer benadrukte Ruud Cornelisse, bestuurder Abvakabo FNV, het belang van het receptenboek voor werknemers die op onregelmatige tijden werken. HR-manager van Qbuzz, Fred Kagie, prees vooral de praktische toepasbaarheid van de gerechten voor zijn organisatie.

 

Samenwerking met sterrenchef

Hans Spanjers - Baltasar Tieskens - klein

Voor het receptenboek is samengewerkt met sterrenchef Baltasar Tieskens. Tieskens maakte in twee jaar tijd zijn droom waar en wist op zijn dertigste met zijn innovatieve kookstijl een Michelinster te bemachtigen. Inmiddels is hij ook foodcoach en culinair consultant. Daarnaast werkt hij als freelance coach voor het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum. Hij is betrokken bij een groot project waarin ruim 800 bus- en taxichauffeurs deelnemen aan het vitaliteitprogramma. In het boek draait het om voedzame, vullende en praktische maaltijden die makkelijk mee te nemen zijn. We hebben gekeken naar de werknemer in de wisseldiensten in verschillende branches. Belangrijk is dat zij de gerechten kunnen meenemen in hun broodtrommel of in een plastic zakje. Op veel plaatsen is een koelkast en magnetron aanwezig waar je eenvoudig je eten kunt koelen en opwarmen. 

 

Waar te koop?

Wij zijn van mening dat het voor iedereen mogelijk is een optimaal energieniveau te bereiken, ook tijdens wisseldiensten. Hiervoor is het belangrijk om te letten op voeding die de gewenste energie geeft die op dat specifieke moment nodig is. Zo kan iedere dag en nacht energiek en met plezier worden gepresteerd, op het werk én thuis. Het receptenboek ‘Wat eet jij tijdens de onregelmatige dienst?’ is dan ook voor iedereen te koop bij Food & Oil te Deventer (Grote Overstraat 63) of aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

StentorartikelOp donderdag 18 december 2014 verscheen een groot artikel over het receptenboek 'Wat eet je tijdens de onregelmatige dienst?' in de Stentor, regio Deventer. Journalist René Nijland schreef zijn artikel naar aanleiding van de lancering van het receptenboek op vrijdag 12 december 2014 en een interview met Hans Spanjers. In het artikel wordt nogmaals benadrukt dat het gaat om voedzame, praktische maaltijden die makkelijk mee te nemen zijn voor mensen die werken in ploegendiensten. Het receptenboek is o.a. te koop bij Food & Oil te Deventer (Grote Overstraat 63) of aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Duurzame Inzetbaarheid CAO beleid

 

 

 

 

Het aantal afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao's neemt sterk toe, zo blijkt uit de evaluatie van afgesloten cao's in 2010 van werkgeversorganisatie AWVN. In 70 procent van de 505 akkoorden zijn afspraken gemaakt op het terrein van inzetbaarheid. Vooral over scholing - ervaringscertificaat (EVC) in het bijzonder- en over instroom van jongeren -Wajongeren- zijn veel afspraken terug te vinden. Cao-partijen zien, met het oog op de (toekomstige) arbeidsmarktkrapte, steeds meer het belang in van het voldoende aannemen van (Wa)jongeren.

 

Investeren in opleidingen
Dit ziet de werkgeversorganisatie terug in het grote aantal afspraken over de instroom van (Wa)jongeren op een stage- of werkplaats. Ook investering in de opleiding en de vitaliteit van het huidige werknemersbestand staat hoog op de agenda: er zijn veel afspraken gemaakt over deze onderwerpen, zoals EVC's, opleidings- en ontwikkelbudgetten en loopbaanscans. AWVN legde in haar Arbeidsvoorwaardennota 2010 'Fit de recessie uit' al de focus op duurzame inzetbaarheid. AWVN maakt daarbij onderscheid tussen interne aspecten (scholing, vitaliteit en levensfasebeleid) en externe aspecten (diversiteit). De vereniging is verheugd dat duurzame inzetbaarheid door de cao-partners breed is opgepakt.

 

Door: Lianne Bouman | Redactie HRpraktijk | 07 februari 2011

 

 

 

Daling verzuimAandacht voor vitale medewerkers leidt tot 5 procent verhoging in productiviteit en een daling van het verzuim met 15 procent. Bovendien zorgt aandacht voor vitaliteit voor een beter werkklimaat en minder verloop. Dit zijn belangrijke feiten in tijden dat het aanbod op de arbeidsmarkt krimpt. In 2011 is de eerste lichting babyboomers 65 jaar geworden. Zij hebben de arbeidsmarkt verlaten, maar er zijn te weinig jongeren om hun vertrek op te vangen. Om de beroepsbevolking op peil te houden, moeten we langer doorwerken. Zeker tot ons 67e. Werknemers worden dus steeds ouder en dat kan invloed hebben op de productiviteit.

 

Hoe houd je ervaren personeel aan boord? Voor ondernemers ligt er in de krimpende arbeidsmarkt een belangrijke uitdaging om de huidige ervaren werknemers aan boord te houden. Zij moeten aandacht hebben voor de 'people-kant' van het bedrijf. Dat zijn geen zaken waar ondernemers op zitten te wachten. Helemaal niet in economisch zware tijden, als de ogen vooral zijn gericht op kosten en omzet. Toch is het juist nu noodzakelijk. Immers, gezonde werknemers zijn inzetbare werknemers. Aandacht voor gezondheid en vitaliteit betaalt zichzelf vaak terug.

 

Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de werknemers slecht slaapt en 44 procent te weinig beweegt. Bekend is ook dat 60 procent van het verzuim wordt veroorzaakt door mentale problemen. Dat heeft gevolgen voor de vitaliteit en inzetbaarheid. Uiteraard zijn werknemers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun eigen leefstijl. Zij bepalen zelf hoe zij hun privéleven inrichten, wat ze eten en hoeveel ze bewegen. Veel ondernemers voelen dan ook een drempel om hun werknemers aan te spreken op hun leefstijl en gezondheid. Maar onderzoek wijst uit dat werknemers dit helemaal niet erg vinden. Zij zijn vaak blij met de praktische ondersteuning en stok achter de deur van de werkgever.

 

Rol ondernemer: ondersteunen en stimuleren. Jij als ondernemer bent niet verantwoordelijk voor de leefstijl van je werknemers, maar je kunt je personeel wel ondersteunen bij - en stimuleren in - het maken van gezonde keuzes. Dat is goed voor jezelf én je personeel.

 

 

 
 
Deventer, 18 juni 2013 - Een dag vol inspiratie, interactie, kennis en bewustwording. “Een geslaagde conferentie” aldus Hans Spanjers, eigenaar Duurzaam Inzetbaarheid Centrum te Deventer en initiator van de Conferentie Duurzame inzetbaarheid OR-leden. Op het gebied van duurzame inzetbaarheid wordt veel georganiseerd voor directie en human resources. De medezeggenschap krijgt ook te maken met de beweging, die de focus op duurzame inzetbaarheid binnen organisaties, in gang zet. Een idee ontstond en de conferentie was een maand later een feit. Een dag waarbij alle facetten van het thema aanbod komen kortom een verdiepingsslag voor OR-leden.
 
Inspirerende sprekers
Een dag met inspirerende sprekers waaronder Dagvoorzitter Sabine Uitslag, voormalig Tweede kamerlid CDA l voorzitter landelijke vereniging Huidtherapeuten en zelfstandige ondernemer Salijn, Jaap Jongejan voormalig voorzitter CNV vakmensen l Algemeen Directeur SBI training & advies, Hans Spanjers Directeur Duurzaam inzetbaarheid Centrum en Vitaliteit Centrum, Dennis Lindeboom initiator Nationaal Inzetbaarheidsplan, Cyril Moonen Berckeley Square, Gemma Lammers Projectleider Raalter Ondernemers Challenge l Bedrijfscoach & Stresscounsellor, Paul Bakker manager Rabobank Salland.
 
Kreten en beleving van de dag
“Leiderschap zit in jezelf”, Jaap Jongejan, initiator van  o.a. het Maaslandmodel, een samenwerkingsverband van organisaties in de regio.
 
Tussen de grenzen vind ik mijn ruimte #Loesje. Perfect aangevend dat de nieuwe werknemer ruimte zoekt om als individu te kunnen opereren en dat binnen de vaak strakke bedrijfsregels.
 
image 10Welke rol kiest u als OR binnen de organisatie? Door de ontwikkelingen wordt OR voor de keuze gesteld om voor de toekomst een rol te kiezen. Beleidsontwikkelaar, expert, controle of toetsing en bewaken hoe de participatie binnen het proces van duurzame inzetbaarheid geborgd is.
 
Dennis Lindeboom gaf inzicht en in praktisch toepasbare tool de Duurzame Inzetbaarheid Index (DIX) om de dialoog tussen werkgever en werknemer aan te gaan.
 
“Debatteren is een kunst op zich”, aldus Hans Spanjers. De deelnemers ondervonden dat zelf tijdens het ‘Lager huis debat’. Zeker als het gaat over de schijnbare tegenstelling van CAO beleid en Individueel werknemers Budgetten (IWB).
 
“Hoe zorgen dat…..dan meer zorgen voor…..?” Cyril Moonen.
 
Wat betekent vitaliteit voor jou? Een onderdeel van Duurzame Inzetbaarheid is vitaliteit. Kreten zoals bevlogenheid, energie, balans mentaal en fysiek, passie en gezondheid werden door de deelnemers geassocieerd, want uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen interpretatie. Vitaliteit: “Wanneer je als mens gezien wordt komt de energie vanzelf vrij”, Gemma Lammers naar aanleiding van haar ervaring tijdens de ‘Regionale Ondernemers Challenge’.
 
SANY0030
"Vitaliteit zorgt voor verbinding en resultaat” Paul Bakker. Rabobank Salland heeft tijdens de Deventer Ondernemers Challenge 2012 zelf ervaren wat investeren in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid doet met de organisatie. Nog steeds leeft het binnen de organisatie en worden er maandelijks activiteiten ontplooit. Het programma is geen eenmalig extra aandacht voor het onderwerp maar leidt tot permanente gedragsverandering.
 
Wat doe je morgen met dit verhaal? Als afsluiting van deze inspirerende bijeenkomst
 
Het vervolg
Het succes wordt vervolgd, de eerste conferentie is een feit. Na deze positieve reacties wil het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum ook andere OR-leden de gelegenheid bieden om deel te nemen aan eenzelfde inspirerende en interactieve bijeenkomst. De tweede Conferentie ‘Duurzame Inzetbaarheid OR-leden’ is op 08 oktober 2013 te Deventer. Informatie en aanmelden klik hier of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..